Bize Ulaşın... Mevzuat... Faaliyetlerimiz... Fındık ve Çeşitleri... Hakkımızda... Anasayfa'ya Dön…
Kimler Yararlanabilir ? Hizmet Verdiğimiz Bölgeler Tarım Danışmanlık Hizmetimiz

SİRKÜLER MEKTUP 16(PATOZ MAKİNASININ ÖZELLİKLERİ)

PATOZUN ÖZELLİKLERİ             

Fındıkların patoz (Fındık Ayıklama Makinesi) den geçirirken kabuk çizilmemelerine, kırık ve çatlakların oluşmamasına çok dikkat etmelidir.

Fındık kabuklarının büyüklüğüne ve fındığın çeşidine göre patoz elekleri uygun elek ile değiştirilmelidir.

Patoz  iyi ayarlanmalı fındık kabuklarını kırmamalıdır. Kırılarak kabuğundan ayrılan iç fındıklar (harman içi) dane fındığın içinden ayıklanmalıdır. Çünkü iç fındıklar küflerin oluşmasına ve bulaşmasına neden olmakta, dolayısı ile sağlam fındıkların kalitesini bozmaktadır.

Fındık patozlama işi bitiminde patoz  temizlenerek yağlama işlemleri yapılarak kapalı yerde korunmalıdır.

Harman yerine getirilen fındıklar 3-5 gün yığın halinde bekletilir. Daha sonra tırmık ile harman alanına 10-15 cm kalınlıkta bir tabaka halinde serilir. Güneşli havalarda tahta kürek veya tırmık ile her gün karıştırılarak 3-5 gün kurutulur. Belli bir miktar kuruyan bu fındıklar patoz denilen fındık ayıklama makinesina verilmek suretiyle zuruflarından ayrılırlar.

 

 

 

                                                                                                                    

KAYNAK: FKB(FİSKOBİRLİK) 

                                                            

HAZIRLAYAN

ALKAN  ALHAS

TARIM DANIŞMANI